Google G Logo

4.6

op basis van

124 reviews

bekijk hier
Menu
Alle categorieën

Waar ben je naar op zoek?

Winkelwagen

Totaal 0 Producten

Subtotaal:

€ 0,00

Nieuws Zelf een straat of terras leggen


Zelf stratenmaken kan een leuke en lonende klus zijn, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en om een aantal belangrijke zaken in acht te nemen om een mooi en duurzaam resultaat te behalen.

Hier zijn enkele zaken waar je op moet letten:

Voorbereiding:

Plannen en uittekenen: Bepaal de afmetingen van het oppervlak waar je de stenen of tegels wil gaan leggen. Verdiep je in de gewenste bestrating en het benodigde materiaal. Maak een plan op schaal, zodat je weet hoeveel tegels je nodig hebt en waar ze komen te liggen.
Zorg voor een stevige ondergrond: De ondergrond is de basis van je straatwerk. Zorg ervoor dat deze egaal en draagkrachtig is. Dit kun je doen door het uitgraven van een zandbed en het aanbrengen van een stabieliserende laag, zoals gebroken puin of grind.
Kies de juiste bestrating: Er zijn verschillende soorten bestrating in diverse materialen, formaten en kleuren. Houd rekening met de stijl van je woning, de belasting van het straatwerk en je eigen budget bij het maken van je keuze.
Zorg voor het benodigde gereedschap: Voor het stratenmaken heb je onder andere nodig: een schep, kruiwagen, waterpas, meetlint, haakse hamer, trilplaat, dun touw, paaltjes, slijptol of tenensnijder en eventueel voegmortel.

Uitvoering:

Graaf het stuk grond af waar de straat of het terras moet komen. Mocht de grond erg instabiel zijn door bijvoorbeeld hoog grondwater of bosgrond dan is het goed om een laagje menggranulaat of grind aan te brengen. Daarna breng je een laag wit of scherp zand aan: Zet paaltjes op de met een stuk touw op de juiste hoogte. Dit doe je door een steen of tegel met de bovenkant op de gewenste hoogte te leggen en zorg dat het touw strak gespannen is over de tegel of steen. Zorg er altijd voor dat je touw iets afloopt, dit zorgt ervoor dat er geen water op blijft staan. Heb je de juiste hoogte beppald verdeel dan een laag zand van ca. 5 cm dikte over de ondergrond en trek deze af met een afrei (kan ook een rechte plank of lat zijn). Zorg ervoor dat het zandbed overal even dik is. Ga met de de trilplaat over het witte zand om ervoor te zorgen dat het goed stevig ligt. Nadat dit gelukt is kan je met een lat of plank gaan afreien. Afreien is ervoor zorgen dat je zandopervlakte super glad wordt en precies afloopt zoals jij dit wil. Je kan regelmatig een touwtje spannen en een tegel of steen eronder leggen om ervoor te zorgen dat je de juiste hoogte hebbt. Nu ben je zover dat je kunt gaan straten. Begin in een hoek of langs een rechte lijn en werk rij voor rij. Leg de tegels of stenen strak tegen elkaar aan en controleer regelmatig of ze waterpas liggen met behulp van de waterpas. Gebruik het touwtje om de stenen of tegels op de juiste hoogte te brengen.
Ligt alles erin dan kan het afknippen/ afwerken beginnen. Zorg ervoor dat alle kanten netjes zijnafgewerkt zodat het oppervlak volledig dicht is. Nu kan je een bij tegels je betonmortel of bij klinkers een laag scherpzand erin vegen en met de trilplaat erover gaan. Zorg ervoor dat je trilplaat niet te zwaar is voor het type klinker dat je gebruikt, bij sommige tegels is het helemaal niet verstandig om met een trilplaat te werken na het leggen.

Tips:

Draag handschoenen en werkschoenen tijdens het stratenmaken. Klinkers en stenen zijn namelijk niet alleen zwaar, maar ook erg ruw. Na een paar uur kan je vooral als je het niet gewend bent blaren krijgen.
Werk in kleine stappen en neem de tijd om alles netjes te doen, dat wil zeggen maak vlakken die je afwerkt en glad maakt. Leg dan een stuk straat erin en op naar het volgende vlak.
Gebruik water om de tegels schoon te houden en te voorkomen dat ze te snel uitdrogen.
Laat het straatwerk minimaal 24 uur uitharden voordat je er op loopt of met voertuigen overheen rijdt.

Extra aandachtspunten:

Afwatering: Zorg voor een goede afwatering van het straatwerk om wateroverlast te voorkomen. Dit kun je doen door het straatwerk met een lichte helling aan te leggen of door drainage aan te brengen.

Snoeiwortels: Houd rekening met de aanwezigheid van snoeiwortels van bomen en planten. Deze kunnen het straatwerk omhoog drukken. Snoei de wortels indien nodig terug of gebruik wortelschermen.

Vorst: Stratenmaken in de winter is niet aan te raden. Wacht met het leggen van de tegels tot het voorjaar, als de kans op vorst voorbij is.


Met een beetje planning, de juiste materialen en de juiste werkwijze kun je zelf een prachtig stuk straatwerk creëren.

© 2024 Huzink sierbestrating - Alle rechten voorbehouden