Google G Logo

4.6

op basis van

124 reviews

bekijk hier
Menu
Alle categorieën

Waar ben je naar op zoek?

Winkelwagen

Totaal 0 Producten

Subtotaal:

€ 0,00

Nieuws Keramische tegels voor in de tuin

Keramische tegels zijn een uitstekende keuze voor tuinbestrating vanwege hun duurzaamheid, onderhoudsgemak en moderne en robuuste uitstraling. Er zijn echter een aantal zaken waar je op moet letten als je keramische tegels in je tuin gaat leggen. Wil je uitleg of advies, kom dan gerust langs bij Huzink in Geesteren.

Als eerste moet je gaan kijken wat je mooi vindt, dit kan je natuurlijk online doen, maar het is ook wel fijn om de tegels in het echt te zien. Dit kan je doen in onze showtuin. Wil je een tegel mee hebben om te kijken of het mooi staat bij je gevel of hoe het valt met bijvoorbeeld een schutting of andere kleuren in je tuin, dan is dit geen probleem. Daarnaast kan je ook onze configurator op de website gebruiken om een idee te krijgen bij wat de juiste kleuren combi is. Naast de Tegel keuze kan ook het legpatroon een verschil maken in uitstraling. Ook hierover geven wij je graag advies en we hebben in onze showtuin een groot aantal verschillende patronen voor je neergelegd. 

Is de juiste tegel gevonden dan kan er begonnen worden met het leggen van de tegels. Vanzelfsprekend zijn er veel bedrijven die dit kunnen, echter is het ook zelf te doen als je geduld hebt en een beetje handig bent. Daarnaast kunnen wij je vanzelfsprekend “tips and tricks” geven om zelf aan de slag te kunnen.

 

Een paar stappen die moeten gebeuren om de keramische tegels perfect te leggen:

  1. De juiste voorbereiding. Zorg voor de juiste materialen om mee aan de slag te gaan.

  2. Zorg voor een stabiele ondergrond. Bij tegels is het enorm belangrijk dat de ondergrond niet alleen super vlak is, maar ook dat deze stevig en robuust is. Dit doe je door ongeveer 20 centimeter af te graven en bijvoorbeeld een laag van ongeveer 15 cm granulaat (gebroken puin) aan te brengen. Dit tril je aan met een trilplaat. 

  3. De eerste laag ligt erin, nu kan er ongeveer 5 centimeter scherp zand op. Bij Huzink kan je dit bijbestellen als je tegels gaat kopen, net als het menggranulaat overigens. Ook deze laag moet weer goed getrild worden met de trilplaat. Zodat het goed stevig is. Zorg er voor dat je nog scherp zand over hebt om in de volgende stap te gebruiken.

  4. De baan glad maken ofwel afreien van het scherpe zand. Pak een balk, lat of plank die goed recht is en niet te groot is om te hanteren, maar ook niet te klein is om niet grote rechte vlakken te creëren. Het meest ideale is als de ondergrond geëgaliseerd is en er een lichte afloop in zit naar een punt waar water weg kan. Dit kan bijvoorbeeld een stuk tuin of gras zijn en in sommige gevallen een put. Het afreien gaat het makkelijkste met een stukje “metseltouw”. Hiermee kan je gemakkelijk de hoogte uitzetten en dan met de plank of lat onder het touw door glijden tot er een gladde ondergrond ontstaat.

  5. Is de gladde baan klaar, dan kan er een bed gemaakt worden van betonmortel, ook dit kan je weer bij Huzink bestellen. Het betonmortel leg je met de snelheid waarop je tegels legt. Zorg ervoor dat je afstandhouders gebruikt waardoor je tegels strak komen te liggen. Controleer regelmatig of je tegels waterpas liggen ten opzichte van de rest. Zo krijg je een strak oppervlak. Waar nodig kan je met een rubberen hameren en wellicht een klos hout de tegels iets bij tikken. Let op dat je niet te hard slaat!

  6. Afwerken en voegen. Als laatste gebruik je de voegmortel om de gleufjes tussen de tegels te voegen. Het prettigste werkt dit met een rubberen spatel. Overtollige voegmortel kan met een vochtige spons weggeveegd worden. Doe dit niet te snel, maar wacht ook niet tot het volledig uitgehard is. Voel desnoods even met een vinger regelmatig hoe de staat van de voegmortel is. 

 

6. Tips en Tricks

  • Afwatering: Zorg voor een lichte helling van 1-2 cm per meter om waterafvoer te bevorderen en te voorkomen dat water op de tegels blijft staan.

  • Randafwerking: Overweeg het plaatsen van een randafwerking of opsluitbanden om te voorkomen dat de tegels verschuiven.

  • Onderhoud: Keramische tegels zijn onderhoudsarm, maar regelmatig reinigen met een mild reinigingsmiddel helpt om vuil en algen te voorkomen.

Veelgemaakte Fouten

  • Onvoldoende stabiliteit: Een niet goed verdichte ondergrond kan leiden tot verzakking en breuk van de tegels.

  • Verkeerde lijm of mortel: Gebruik altijd materialen die geschikt zijn voor buitengebruik en voor keramische tegels.

  • Geen dilatatievoegen: Bij grotere oppervlakken is het belangrijk om dilatatievoegen aan te brengen om beweging op te vangen.

 

Zoals gezegd, kom gerust eens een kijkje nemen in onze showtuin. Niet alleen kunnen we je advies geven, maar we kunnen je alle mogelijkheden laten zien. Daarnaast kunnen we je tips geven als je zelf je terras wil gaan aanleggen en anders kennen wij veel bedrijven die kunnen helpen in de regio Almelo, Hengelo en Enschede.

 

© 2024 Huzink sierbestrating - Alle rechten voorbehouden